Sunday, April 28, 2013


Kesakitan kronik adalah  satu “penyakit”

Kajian menunjukkan bahawa 30-40% daripada masyarakat kita mengalami kesakitan kronik. Dan 40-80% daripada pesakit kronik ini gagal untuk mendapat rawatan yang berkesan dan mereka hidup dalam sengsara dan bergantung hidup dengan orang lain. Apakah yang dimaksudkan dengan kesakitan kronik dan kenapa ianya sukar dirawat? Anda perlu baca hingga ke akhir artikel ini untuk mencari jawapannya.

Definisi kesakitan ialah rasa yang tidak selesa daripada segi rangsangan deria dan emosi yang berkait dengan kecederaan tisu dan boleh juga berlaku tanpa kecederaan. Biasanya, kesakitan disebabkan kecederaan tisu nampak dengan mata kasar, contohnya patah tulang kaki akibat kemalangan yang dikategorikan sebagai kesakitan akut. Bagaimanapun, jika ia berlanjutan walaupun sudah melepasi tempoh penyembuhan (lebih daripada tiga atau enam bulan) ia akan menjadi kesakitan kronik. Mekanisma penyebab  kesakitan kini berbeza dan komplek. Rasa sakitnya pun berlainan jika dibandingkan dengan sakit akut. Dalam situasi tertentu, ada kes kesakitan kronik yang tidak disusuli dengan kecederaan pada pandangan mata kasar. Fizikal seseorang itu kelihatan normal tetapi sebenarnya mereka dalam keadaan amat sakit. Contohnya sakit muka yang dikenali sebagai Trigeminal neuralgia.  Oleh kerana ciri-ciri kesakitan kronik ini agak pelik, kesakitan kronik sekarang ini dikategorikan sebagai “penyakit” secara ekslusif dan tidak lagi sebagai symptom semata-mata. Ini dipercayai disebabkan oleh perubahan biokimia dan morphology pada saraf pusat (neuroplasticity) yang sukar difahami yang menyebabkan fungsi  saraf menjadi diluar kawalan.

Sakit akut dan sakit kronik

Sakit boleh diklasifikasikan kepada dua jenis. Sakit akut dan kronik. Klasifikasi ini amatlah penting kerana jenis kesakitan memerlukan rawatan yang khusus dan berbeza.  Kesakitan akut (acute pain) di definasikan sebagai kesakitan yang baru terjadi (kurang dari 3 bulan) dan selalunya dirasai melalui kecederaan. Sakit yang selalu dirasai biasanya berdenyut dan pedih dan akan beransur hilang bila luka mula sembuh.Contohnya sakit gigi, patah tulang , sakit selepas pembedahan dan tersuliuh sendi. Kesakitan kronik (chronic pain) pula didefinasikan sebagai sakit yang berterusan lebih dari enam bulan. Ianya mungkin bermula dengan sakit akut tapi tempuh masa yang panjang lebih dari enam bulan menyebabkan ia tergulung dalam  kesakitan kronik. Sakit masih lagi dirasai walaupun kesan luka dulu sudah sembuh. Kadang-kadang intensity sakit itu tidak munasabah dengan size luka yang dialami. Pesakit akan merasai symptom yang berbeza  seperti renjatan elektrik, mencucuk, panas, miang, “crampy” yang biasanya datang secara spontan. Klasifikasi ini penting kerana fasa-fasa kesakitan ini mempunyai strategi dan kaedah rawatan yang berbeza. Merawat kesakitan kronik adalah lebih susah dan mencabar. Doktor pakar kesakitan kronik (pain specialist) biasanya akan mencari diagnosis punca kesakitan kronik yang dialami secara tepat. Adakah ianya berpunca dari sakit saraf atau keradangan? Adakah faktor psikologi mengambil peranan dalam persepsi pesakit? Adakah sakit itu berpunca dari kanser atau kecederaan?Adakah kesakitan itu berpunca dari fasia dan otot yang selalu dianggap  remeh oleh sebahagian pengamal perubatan? Atau adakah ianya kombinasi dari punca-punca di atas? Diagnosis kesakitan ini amatlah penting kerana tanpa diagnosis yang betul rawatan akan tersasar. Malah diagnosis klinikal dan diagnosis sakit yang salah  merupakan salah satu penyebab kepada peratus pengidap  kesakitan kronik yang tinggi. Ini terjadi kerana sebahagian doktor mengambil sikap sambil lewa bahawa kononnya  semua doktor boleh merawat symptom sakit.  Oleh itu mereka mencuba berbagai jenis ubat secara maksimum walaupun tanpa diagnosis dan rawatan yang tepat.  Kajian yang telah dilakukan di Malaysia 20-30% daripada kes kesakitan kronik mempunyai diagnosis yang salah oleh doktor yang merawatnya. Kesilapan diagnosis akan membawa kepada rawatan yang tidak tepat. Kesannya pesakit akan kekal dalam kesakitan.

Tidak kira apa punca  kesakitan kronik anda hasilnya tetap sama iaitu rasa sakit yang berpanjangan, ketidakupayaan atau keilyatan, kebergantungan, kurang pruduktiviti dan  kemurungan.

Mekanisma Kesakitan kronik adalah  komplek.

Dari segi perubatan, kesakitan kronik telah diiktiraf sebagai satu bentuk penyakit secara ekslusif. Tidak kira apa punca kesakitan anda, kegagalan anda untuk mengawal kesakitan pada peringkat awal  meyebabkan perubahan pada marfologi, kimia dan fungsi yang komplek pada system saraf pusat menyebabkan kesakitan kronik ini sukar dirawat.

Proses tindakbalas tubuh terhadap kesakitan yang mulanya bersifat physiologi kini menjadi pathologi (penyakit) jika dibiarkan berlarutan. Proses ini berlaku semulajadi dan diluar kawalan kita. Perubahan pada saraf ini akan menghasilkan symptom yang konsisten iaitu  kesakitan yang berpanjangan, keilyatan, kebergantungan, ketidakupayan, kurang produktiviti, kemurungan dan sebagainya. Kesemua masalah yang bertimpa ini akan sentiasa berganda seiring dengan masa berlalu jika tidak dibenteras. Secara umumnya tidak kira apa punca  kesakitan kronik anda hasilnya tetap sama (rasa sakit, ketidakupayaan atau keilyatan, kebergantungan, kurang pruduktiviti, kemurungan). Tidak kira samada anda sakit kepala atau sakit belakang. Jika kesakitan anda berlarutan menjadi kronik, anda berpotensi mendapat komplikasi diatas.
Tidak kira apa punca kesakitan anda, kesakitan kronik ini sememangnya memusnahkan kehidupan anda. Anda kini tidak dapat melakukan aktiviti kegemaran anda. Keseronokan hidup kini tiada lagi. Kesakitan yang dirasai akan menghadkan pergerakan anda membuatkan anda lemah, gagal berfungsi dan seakan-akan lumpuh. Kesudahannya anda terpaksa bergantung kepada orang lain, tersisih dan kesaorangan. Anda tidak dapat berkerja dan produktiviti akan menurun. Anda akan mengalami kesempitan hidup kerana tidak dapat bekerja untuk wang. Kesakitan juga akan meyebabkan anda tidak dapat tidur lena dan ini akan meletihkan anda. Tidur yang  terganggu, tubuh yang letih, berat badan semakin bertambah  menyebabkan semangat anda menurun dan anda akan mula merasa tertekan dan putus asa. Tambahan pula bila anda tidak dapat berfungsi pada diri sendiri  dan keluarga, ini akan membawa kepada rasa tidak berguna dan seterusnya diikuti dengan kemurungan (depression). Kesakitan kronik juga akan mengurangkan pergerakan anda. Ini menyebabkan penyakit lain menyusul pada tubuh badan seperti kekakuan sendi, kudis tekanan, otot yang kecut dan lemah, tulang rapuh, jangkitan pada pundi kencing dan paru-paru. Ini akan menambah kesengasaraan yang anda hadapi. Keadaan anda akan menjadi bertambah teruk dari hari kehari. Kesan sampingan ubat juga sedikit sebanyak menyumbang kepada kesengsaraan anda. Hampir kesemua ubat yang digunakan mempunyai kesan sampingan mengantuk, pening atau irritasi pada perut. Sedangkan keupayaan ubat makan untuk mengawak kesakitan anda hanya lah 30-60 peratus sahaja.
Kesakitan yang anda rasai kini bukan saja berpunca dari sakit tulang belakang (slip disc) sahaja tapi hasil dari jumlah kesemua kesengsaraan yang lahir sebagai komplikasi dari kesakitan asal (sakit belakang) dan juga kesan sampingan rawatan. Konsep ini penting kerana setiap komponen komplikasi (kemurungan, ketidakupayaan dan sebagainya) berupaya untuk menambah terukkan keadaan anda dalam bentuk rasa sakit dan kesengsaraan keseluruhan (total pain) jika dibiaran masa berlalu tanpa rawatan.

Gejala –gejala lain sindrom kesakitan kronik:

         Mengadu sakit yang tidak pernah lega.
         Mengadu sakit yang pada beberapa tempat ditubuh badan.
         Kesan sampingan dari berbagai ubat yang digunakan ynag ketara.
         Emosi yang terganggu seperti marah, kemurungan dan kurang semangat atau motivasi.
         Tidur yang terganggu.
         Fizikal tubuh badan dan fungsi yang makin merosot. Tubuh jadi lemah, kurang stamina dan flaksibel (physical deconditioning).
         Cemas  dan cuba elakkan pergerakan yang akan mengembalikan rasa sakit.
         “Pain behavior”(suka berehat, suka mencuri perhatian, suka bercakap pasal kesakitan yang dirasai).
         Konflik keluarga dan perkahwinan.
         Berpindah dan berjumpa dengan banyak doktor (doktor shopping).
         Tidak mampu bekerja ataupun mengalami kesukaran untuk mengekal prestasi ditempat kerja.
         Kurang memahami masalah kesakitan yang dialami.
         Masalah kewangan dan isu pampasan dengan syarikat insurans.
                                 
Peluang untuk sembuh sentiasa ada jika anda mencuba.                          

Strategi rawatan kesakitan kronik berbagai (multimodal) dan di jalankan serentak. Matlamatnya ialah mengurangkan rasa sakit sebanyak mungkin dan kembali berfungsi (kembali bekerja). Strategi rawatan ialah merawat punca asal dan semua komplikasi yang terlibat dalam kerangka bio-psiko-sosial. Anda mesti keluar daripada kitaran permasalahan ini sebelum terlewat dan sukar dipulihkan. Setiap pesakit mengharapkan penyembuhan secepat yang mungkin tetapi kebanyakkannya tidak mahu turut serta secara aktif untuk merawat kesakitan mereka. Contohnya ramai orang takut bersenam kerana takut akan menambah kesakitan yang sedia ada. Ada pesakit hanya mengharapkan ubat ajaib dari pakar untuk menyelesaikan semua masalah mereka. Ramai pesakit yang tidak mahu belajar dan cuba memahami tentang kesakitan kronik mereka. Kenyataan di bawah agak ironik tetapi berguna dalam menguruskan sakit kronik kronik. Memandangkan rawatan kesakitan kronik ini rumit dan mencabar, oleh itu pesakit-pesakit yang menghidap kesakitan kronik ini patutnya dirawat oleh doktor yang mempunyai kepakaran khusus dalam bidang ini iaitu pakar kesakitan kronik atau “pain specialist”. Kebolehan  untuk mengawal kesakitan haruslah bermula daripada dalam diri anda sendiri. Ini bermula dengan kefahaman yang betul tentang kesakitan anda dan kerjasama yang anda berikan untuk turut sama dalam program rawatan anda. Anda perlu faham bahawa rawatan kesakitan kronik adalah bersifat aktif yang bermakna pesakit perlu mengambil bahagian dalam program rawatan. Terdapat kaedah rawatan yang perlu dilakukan sendiri oleh pesakit dirumah seperti senaman, mengurangkan berat badan, kepatuhan tentang ubat yang diambil, rekod kesakitan yang perlu ditulis dan sebagainya.Setiap komponen mempunyai peratus tertentu dalam menyembuhkan kesakitan dan kesengsaraan anda.Pesakit perlu belajar tentang kesakitan kronik meraka. Doktor pakar kesakitan kronik akan sedia membantu anda.
No comments:

Post a Comment